Национален конкурс „Доброволческа инициатива” 2018

 

 

На 5 декември – Международния ден на доброволчеството, на тържествена церемония в Президентството на Република България бяха раздадени наградите в осмия Национален конкурс „Доброволческа инициатива” 2018, организиран от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“ и Фондация „Лале“.
Тази година номинирани за наградата бяха общо 58 проекта, осъществени от неправителствени организации, училища, детски градини, библиотеки и читалища, неформални групи от градове и села в цялата страна, както и на национално ниво. Целта на конкурса е да бъдат отличени най-ефективните и интересни инициативи в България.

Една от номинираните инициативи беше "Приятели с животните- Мисия Зоопарк Варна", организирана от 2 А група "Нарцис" на ДГ №30 "Синчец", с екип Маргарита Бериша, Станимира Главчева, Пенка Лазова и Дияна Костадинова. Цел на инициативата е да се възпитат децата в любов към животните и изразяване на съпричастност и състрадание към техния живот. Във фоайето на група "Нарцис" бе създаден кът за събиране на дарения- кутия за събиране на пакетирани хранителни продукти и касичка за набиране на средства за осиновяване на животно. Доброволци са децата от групата и техните семейства. През 2017 и 2018 г. бяха организирани няколко посещения на Зоопарк Варна, заедно с малките доброволци, които грижливо нахраниха животните със свежи плодове и зеленчуци, дариха пакетирани хранителни продукти и се порадваха на животните.
По предложение на Христиана Борисова, родител на дете от група "Нарцис", ДГ №30 "Синчец" беше една от номинираните институции. На церемонията по награждаване получихме Грамота за участие в конкурса за Най-добра доброволческа инициатива 2018 г. Представител на ДГ №30 "Синчец" беше М. Бериша- учител във 2 А група "Нарцис" и председател на комисия "Участвам и променям" в детската градина.

Домакин на церемонията беше президентът Румен Радев:
"Успехът невинаги означава да си направил нещо за себе си. По-скоро успехът се измерва с онова, което си сторил за другите, а голямото постижение е подадената ръка и преодоляването с общи усилия на даден обществен проблем. Във времена на упадък на морални ценности и на разединение с вашия пример увличате другите около общественозначими каузи. Именно затова тази инициатива днес е безценна".

По време на церемонията бяха връчени три равностойни награди:
–Инициативата „Да спасим кестените“, реализирана от Организацията на българските скаути, беше отличена за акцията на над 200 доброволци, предимно деца и младежи, които са защитили чрез природосъобразни методи болни кестени във Варна, Шумен и Русе.
– Инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“ на фондация „Нашите недоносени деца“ беше отличена за труда на 900 доброволци на организацията да изработят покривала за кувьози в неонатологични отделения. Целта е бебетата да бъдат защитени от ярките болнични светлини, като така се предпазва зрението им. Общо 11 болници са получили покривала за кувьози.
–Сдружението „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“ получи награда за проекта „Обновяване на заслон „Кончето“ в Пирин. Доброволците са събрали средства, планирали са проекта за обновения заслон, транспортирали са материали до високопланинското място. Изпълнението на целия проект е отнело две години, като 220 членове на асоциацията и любители на планината са помогнали с доброволния си труд, а дарителите са около 300. Подновяването на заслона „Кончето“ е с цел да повиши сигурността на хилядите туристи във високите части на Пирин.

Музикален поздрав към участниците в церемонията, поднесоха Младежки китарен оркестър „София“, с ръководител Валентин Бузов.

 

 

 

 

Top of Form